Центр надання адміністративних послуг

Великокопанівська територіальна громада

04.09.2024 10:03

Потрійний щит: одна вакцина, яка захищає від кашлюку, дифтерії та правця.

d9f58850-9d7c-46ad-9d80-8690ed022c39.jpg

Потрійний щит: одна вакцина, яка захищає від кашлюку, дифтерії та правця

Кашлюк, дифтерія та правець — смертельно небезпечні хвороби, захисту від яких потребують усі, насамперед — маленькі діти.

☝️На щастя, отримати такий захист дуже легко. Треба просто вакцинуватися, починаючи з двох місяців життя. https://tinyurl.com/yc5bmmtp

Проти дифтерії та правця існує декілька вакцин, які призначаються залежно від віку та номеру дози. До прикладу, державою безоплатно забезпечується трикомпонентна вакцина проти кашлюку, дифтерії та правця — АКДП або АаКДП та двокомпонентна проти дифтерії та правця — АДП, та АДП-м. Але вам необов’язково завчати всю цю термінологію. Ваш лікар завжди точно знає, коли та яку вакцину призначити вам або вашій дитині. Довіртеся професіоналам. Якщо ж бажаєте знати більше, в чому особливості кожної вакцини, ми підготували для вас коротку довідку.

❓У чому різниця між вакцинами АКДП, АаКДП, АДП та АДП-м?

АКДП (Анатоксин кашлюковий, дифтерійний і правцевий) — перша вакцина проти кашлюку, дифтерії та правця, яку отримує дитина. Це полівалентна вакцина, до складу якої входять дифтерійний та правцевий анатоксини для профілактики дифтерії та правця і кашлюковий компонент для профілактики кашлюку. Вона буває двох підвидів: АКДП і АаКДП. Різниця між ними полягає в типі кашлюкового компоненту, який використовується в цих вакцинах.

✅АКДП (адсорбована кашлюково-дифтерійно-правцева вакцина) містить цільноклітинний кашлюковий компонент, що складається з убитих (інактивованих) цілих клітин бактерії Bordetella pertussis. АаКДП (адсорбована кашлюково-дифтерійно-правцева вакцина (з ацелюлярним кашлюковим компонентом)) містить ацелюлярний кашлюковий компонент, який складається не з цілих клітин, а з окремих очищених антигенів бактерії Bordetella pertussis.

Щеплення вакциною АКДП або АаКДП проводять немовлятам у 2, 4, 6 та 18 місяців після народження за Національним календарем профілактичних щеплень https://tinyurl.com/bdd9jtm2 Обидві вакцини ефективно захищають дітей, але вибір між ними залежить від індивідуальних особливостей пацієнта та рекомендацій лікаря.

Подальша вакцинація здійснюється без кашлюкового компоненту вакцинами АДП і АДП-м.

✅АДП (адсорбована дифтерійно-правцева вакцина) містить очищені дифтерійний та правцевий анатоксини без кашлюкового компонента. Використовується для вакцинації дітей у 6 років.

✅АДП-м (адсорбована дифтерійно-правцева вакцина зі зменшеним вмістом дифтерійного та правцевого антигенів) використовується для ревакцинації підлітків і дорослих. У порівнянні з АДП в ній міститься менша концентрація активних компонентів, що дозволяє уникнути надмірної імунної відповіді, яка може бути неприємною для дорослих. Щеплення нею роблять у 16 років, а далі кожні 10 років протягом усього життя.

▶️Чому це важливо?

Вакцинація дозволяє створити колективний імунітет, завдяки якому рівень поширення небезпечних інфекційних хвороб знизиться наскільки, що більшість людей може просто про них «забути». Для утворення такого імунітету 95% населення країни мають бути вакцинованими. Доки зберігається показник у 95%, доти діє колективний імунітет.

Водночас в Україні за підсумками 2023 року рівень охоплення щепленнями проти кашлюку, дифтерії та правця серед дітей до року — лише 83,4%, а у віці 18 місяців — 82,7%. Ці показники недостатні, щоб забезпечити захист населення від спалахів та епідемій. Як наслідок у нашій країні вже спостерігається різке зростання захворюваності на кашлюк. За шість місяців 2024 року зареєстровано у 30 разів більше випадків захворювання на кашлюк, ніж за аналогічний період 2023-го.

⭕️Якщо пропустили планову вакцинацію

Перенесене дитиною захворювання на кашлюк не є протипоказанням до вакцинації проти цієї хвороби, яку можна проводити дітям до 6 років 11 місяців 29 днів.

Щодо дорослих, то якщо ви в дитинстві не вакцинувалися або дані про вакцинацію неможливо підтвердити, для повноцінного захисту вам потрібно отримати мінімум три дози вакцини проти правця і дифтерії. Сімейний лікар складе для вас індивідуальний графік щеплень із дотриманням мінімальних інтервалів.

❓Як дізнатися свій вакцинальний статус. https://tinyurl.com/ec3crtv5

Чим небезпечні кашлюк, дифтерія та правець

Під час ДИФТЕРІЇ в горлі утворюються плівки, що ускладнюють дихання. Також у кров може потрапити дифтерійний токсин, до дії якого чутливі майже всі органи, але найбільше — серце, нирки, наднирники та нервова система.

Без належної медичної допомоги смертність від ПРАВЦЯ — майже 100%, а з медичною допомогою — від 10% до 70% залежно від лікування, віку постраждалої людини та її загального стану здоров’я.

КАШЛЮК смертельно небезпечний для маленьких дітей. Він супроводжується сильним спазматичним кашлем і може викликати затримку дихання у немовлят.

Більше інформації про небезпеки від кашлюку https://tinyurl.com/4reyhrab , дифтерії https://tinyurl.com/2b97u5ys та правця https://tinyurl.com/2u6f9m28 .

ℹ️Довідково: з 1 серпня в Україні триває кампанія щодо додаткових заходів з імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця для груп населення, які пропустили планові щеплення в попередні роки, та яким необхідно їх надолужити. https://tinyurl.com/mu68y2m4

Уся вакцинація за Національним календарем щеплень — безоплатна. Щоб отримати щеплення або вакцинувати свою дитину, зверніться до сімейного лікаря або до найближчого закладу охорони здоров’я.

# Центр громадського здоров'я