Центр надання адміністративних послуг

Великокопанівська територіальна громада

06.09.2024 12:58

Ефективна соціальна політика може повернути на ринок праці України до 1,5 млн. осіб.

086e84f3-3203-4cf2-8820-1a389fb5a374.jpg

Ефективна соціальна політика може повернути на ринок праці України до 1,5 мільйони осіб – результати дослідження

Під час відбудови Україні не вистачатиме до 4,5 млн працівників. А тому активне залучення вразливих груп до економічного життя країни є рішенням, яке може допомогти розв'язати проблему.

Про це йдеться у дослідженні провідної консалтингової компанії Civitta, проведеного за ініціативи Міністерства соціальної політики. Мета – напрацювання найкращих рішень для реформування системи соціальних послуг в Україні з урахуванням позитивного міжнародного досвіду.

За даними дослідження, у 2021 році кількість працездатного населення України становила 17,1 млн працівників. В результаті повномасштабного вторгнення росії ця цифра зменшилась на 2,8 мільйонів працівників.

У той же час дослідження демонструє, що впровадження ефективної соціальної політики, зокрема, розвиток соціальних послуг в Україні до 2032-го року дозволить залучити до економічного життя країни близько 1,5 мільйона осіб з інвалідністю.

За даними Мінсоцполітики, станом на сьогодні в Україні працевлаштовано трохи більше 480 тис. людей з інвалідністю із 2,7 млн, або менше 18%. При цьому близько 1,5 млн з них мають третю групу інвалідності і не потребують особливих пристосувань робочих місць. При залученні 50% людей з інвалідністю до ринку праці очікуваний дефіцит робочої сили скоротиться до 3 млн осіб.

До речі, за даними European Disability Forum, відсоток офіційно працевлаштованих осіб з інвалідністю у країнах ЄС такий: Польща – 43,3%, Швеція – 58,4%, Румунія – 46,3%.

В основі дослідження: кабінетна робота – оцінка поточної системи надання соціальних послуг в Україні, а також польове опитування – інтерв’ювання та збір анкет від ключових стейкхолдерів.

# Мінсоцполітики