Центр надання адміністративних послуг

Великокопанівська територіальна громада

02.08.2024 07:08

80-ті роковини. День пам'яті жертв геноциду ромів.

7d94fdfd-ce18-48da-b368-983483ff8df3.jpeg

Роми. Ті, що пройшли крізь Голокост

В ніч з 2 на 3 серпня 1944 року в таборі смерті Аушвіц-Біркенау нацисти за кілька годин знищили в газових камерах 3,5 тисячі ув’язнених ромів. Тільки у цьому таборі за роки війни було знищено більш 20 тисяч ромів з 14 країн Європи. Рішенням конференції найбільших ромських організацій світу цей день оголошено Міжнародним днем пам’яті жертв геноциду ромів. В Україні цю дату офіційно встановлено постановою Верховної Ради в 2004 році.

Точна кількість загиблих під час Голокосту ромів невідома. Вважається, що перед Другої світовою в Європі їх проживало до мільйона. Під час війни від рук німців та їхніх союзників загинули 220 тисяч. На тимчасово окупованій нацистами частині Радянського Союзу було знищено 30 тисяч. Переважна більшість – в Україні.

2 серпня Україна разом з усім цивілізованим світом вшановує пам’ять жертв нацистського геноциду ромів. У цей день 79 років тому гітлерівський режим вчинив страшний злочин проти людства – в газових камерах табору смерті Аушвіц-Біркенау було живцем спалено близько трьох тисяч безневинних чоловіків, жінок, дітей. Єдиною їхньою «провиною» була належність до ромської національності. Вважається, що під час Голокосту від репресій по всій Європі загинуло від 600 тис. до 1 млн 500 тис. ромів. «Калі траш» у перекладі з ромської означає «чорний жах». Так називають період в історії ромів за часів Другої світової війни.

Сьогодні на території Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр” відбулася церемонія вшанування ромів – жертв Бабиного яру, а саме покладання квітів представниками органів державної влади та громадських організацій до пам’ятника «Ромська Кибитка» – скульптурної композиції, яка увічнює пам’ять про жертви геноциду ромів під час Другої світової війни, встановлена на місці розстрілу 10 тисяч мирних ромів.

Представники ромського народу стали одними з перших жертв Бабиного Яру. У вересні 1941 року тут були розстріляні п’ять ромських таборів, серед яких більшість складали літні люди, жінки та діти. За свідками очевидців, на страту люди їхали з піснями та в традиційному яскравому вбранні.

“Сьогодні у Міжнародний день Голокосту ромів серця наші сповнені болем і співчуттям. Пам’ять про етноцид ромів є невіддільною частиною нашої національної пам’яті. Це наше спільне горе, наша спільна трагедія. Злочини проти людяності, геноцид, воєнні злочини й агресія не мають прощення. Україна рішуче засуджує будь-які прояви расизму, нерівності, дискримінації за етнічною чи релігійною ознакою”, – сказав під час години пам’яті заступник Голови Державної служби України з етнополітики та свободи совісті.

Трагічні сторінки недавнього минулого повторюються сьогодні в нашій державі. Російська армія, порушуючи норми міжнародного законодавства та закони людяності, цинічно вбиває представників всіх національностей та рас, лише тому, що вони живуть в Україні й борються за свою землю і свободу.

“Від початку повномасштабної війни роми, на рівні з усіма громадянами України, що мають різне етнічне походження, протистоять російському агресору, беруть участь у русі опору. Роми служать у лавах ЗСУ, займаються волонтерською діяльністю, гуманітарною допомогою громадянам та військовим, – зазначив Ігор Лоссовський. – Сьогодні — час, коли як ніколи, важливо пам’ятати уроки історії та жахливі трагедії минулих поколінь, адже саме вони формують сучасні цінності. Свобода вираження, толерантність та усвідомлення єдності — це те, що людство має винести з цих уроків минулого”.